Ρατσισμός

Τι είναι και πώς παλεύεται

Χιλιάδες μετανάστες πέφτουν καθημερινά θύματα ρατσιστικών διακρίσεων. Από τις απελάσεις και τις «επιχειρήσεις – σκούπα» της αστυνομίας μέχρι τις δολοφονίες από τους φασίστες και τα ναρκοπέδια των συνόρων. Εκατοντάδες χιλιάδες καταδικάζονται στην παρανομία και στη στυγνή εκμετάλλευση. Με ποιες ιδέες και με ποια δράση μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό;

Το βιβλίο αυτό είναι μια μαρξιστική ανάλυση που ερμηνεύει τη γέννηση και την ανάπτυξη του ρατσισμού με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες του καπιταλισμού. Υποστηρίζει ότι ο ρατσιμός δεν είναι «έμφυτος» στον κόσμο, αλλά καλλιεργείται συνειδητά από τις άρχουσες τάξεις. Ξεσκεπάζει τα ιδεολογήματα που καλύπτουν τη ρατσιστική προπαγάνδα. Και αναζητά τις απαντήσεις μέσα στον κοινό αγώνα όλων των εργατών -ανεξάρτητα από φυλή ή εθνότητα- για την ανατροπή αυτού του συστήματος και για το σοσιαλισμό.

ISBN 9789607967060, έκδοση 1999

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άλεξ Καλλίνικος (Alex Callinicos) (1950-) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία και εκδότης του περιοδικού International Socialism.

Από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία του ΡατσισμόςΤο αντικαπιταλιστικό κίνημα και η επαναστατική αριστεράΠώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση; (με Chris Harman και Πάνο Γκαργκάνα), Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Μπορεί να γίνει επανάσταση σήμερα;  (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ και Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!