Σινά το Εμόν

Οδοιπορικό προς τους πνευματικούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά

Ήταν επιθυμία και αίτημα όσων με συνόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια, έστω και νοερά, στα πολλαπλά ταξίδια μου στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, να καταθέσω υπό μορφή οδοιπορικού τις εμπειρίες μου από όσα είδα και έζησα, ώσπου να ολοκληρώσω το έργο της περιγραφής των παλαιών σλαβικών χειρογράφων που βρέθηκαν εκεί· αποστολή την οποία οι Σλάβοι συνάδελφοι και φίλοι μου εξετίμησαν ως ανασκαφή για την αποκάλυψη των θεμελίων του πνευματικού τους οικοδομήματος.

Στις σελίδες που παρήλασαν έχω καταθέσει τις εμπειρίες, εκτιμήσεις και βιωματικές προσεγγίσεις μου σε κείνα που είδα, μελέτησα και έζησα εκεί· σε κείνα που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη διαμόρφωση της προσωπικής, ιδιαίτερης και νοητής μου εικόνας περί το Σινά.

ISBN 9789605990541, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιωάννης Ταρνανίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, κατά τα έτη 1964-1968 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Βελιγράδι, όπου ειδικεύτηκε στην Ιστορία των σλαβικών λαών και ιδιαίτερα στις σχέσεις τους με το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό.

Κατά τα έτη 1970-2007, ως Πανεπιστημιακός διδάσκαλος, δίδαξε στους φοιτητές του την Ιστορία των Ορθοδόξων Σλαβικών Εκκλησιών και τις σχέσεις των σλαβικών λαών με την ελληνική παράδοση και πνευματική ζωή. Στοιχεία του ιδίου αντικειμένου συνέχισε και ως Ομότιμος Καθηγητής να παραδίδει εκ περιτροπής στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» της Πάφου.

Διετέλεσε: Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., Μέλος του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης των Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 10 μονογραφίες και περί τις 80 μικρότερες μελέτες ειδικού περιεχομένου. Στις παραπάνω μελέτες του καταγράφεται με σαφήνεια η μεταφορά στο σλαβικό κόσμο του βυζαντινού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!