Οι Σκαλαπούνταροι της Στέλλας

Η Στέλλα Βοσκαρίδου – Οικονόμου έχει γράψει τον ειδικό, Εθνικό Ύμνο της Κύπρου. Διαφέρει από εκείνον του Σολωμού επειδή σε πρώτη, άμεση πρόσληψη είναι της αλύτρωτης Κύπρου ο Ύμνος και όχι της απελευθερωμένης, είναι της σκλαβιάς της, των δοκιμασιών και των μαρτυρίων της το εικόνισμα.

Κι ακόμα ορθότερα, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έγραψε καθόλου έναν νέο αλλά, κατά κάποιον τρόπο, τον προηγούμενο, το θεμέλιο εκείνου του Σολωμού, στο ίδιο υψηλό επίπεδο έμπνευσης και εκτέλεσης. Στην ουσία συμπληρώνει τον Ύμνο του Σολωμού, τον ανακαινίζει και τον εκσυγχρονίζει, ώστε τώρα να γίνεται ακόμα πιο προσιτός στις νεότερες γενιές, που δείχνουν να χάνουν τον λογαριασμό μέσα στον μεταμοντέρνο, παγκοσμιοποιημένο κυκεώνα της αμνησίας.

Επικυρώνει την αναγκαιότητα και το πολυσήμαντο της «κόψης του σπαθιού της τρομερής» που «με βία μετράει τη γη».

ISBN 9789605279905, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άντης Ροδίτης τιμήθηκε στη λογοτεχνία από το 1972 με το «βραβείο νέου λογοτέχνη» της Κυπριακής Δημοκρατίας για το βιβλίο του 4 Διηγήματα. Ακολούθησαν βιβλία διηγημάτων και νουβελών, χρονικών, μυθιστορημάτων και ποιημάτων.

Η συλλογή ποιημάτων Ας περιμένω (ενσωματωμένη αργότερα στη συλλογή Το Εφαλτήριο, Αιγαίον, 2007) βραβεύτηκε από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.

Το μυθιστόρημά του «αληθινών γεγονότων» Δέκα χιλιάδες μέλισσες (Αρμός, 2010) τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο πεζογραφίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το χρονικό – ιστορική έρευνα Κουράγιο Πηνελόπη (Αρμός, 2013), για την περίοδο Δεκεμβρίου 1963 – Αυγούστου 1964 (ντε φάκτο ένωση Κύπρου-Ελλάδος), παρουσιάστηκε σε ειδική συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το βιβλίο του Τα Γράμματα στη Μητέρα του Κώστα Μόντη (Αρμός, 2015) προσφέρει το «κλειδί αποκρυπτογράφησης» του σημαντικότερου έργου του Μόντη.

Ο Άντης Ροδίτης έγραψε επίσης θεατρικά έργα.

Εργάστηκε για χρόνια στα ΜΜΕ και στην παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ για τον τόπο και τον πολιτισμό της Κύπρου και της Ελλάδος. Γράφει άρθρα πολιτικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!