Στον αγώνα για το ψωμί

«Τον πατέρα μου τον έπιασαν… Πήγαμε στη φυλακή, μα δε μας είπαν τίποτα. Δεν έχουμε καθόλου νέα του». «Κι ίσως δε θα έχετε ποτέ. Οι περισσότεροι που συλλαμβάνονται δεν ξαναδίνουν σημεία ζωής. Απλά εξαφανίζονται. Έχω ένα θείο που εξαφανίστηκε».

Η Παρβάνα άρπαξε το μπράτσο της Σόζια και την ανάγκασε να σταματήσει το βάδισμα. «Ο δικός μου πατέρας θα γυρίσει» είπε. «Θα γυρίσει!» Η Παρβάνα ανήκει στα προνομιούχα παιδιά του Αφγανιστάν. Και οι δύο γονείς της έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές. Η ίδια, στα έντεκά της χρόνια, ξέρει να διαβάζει και να γράφει τις δύο γλώσσες της χώρας της. Ακόμα κι αφότου οι Ταλιμπάν έκλεισαν μέσα στα σπίτια τους όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, το 1996, εκείνη βγαίνει καθημερινά με τον πατέρα της στην αγορά και τον βλέπει να βγάζει το ψωμί τους σαν αναγνώστης και γραφέας επιστολών για τους πολλούς αναλφάβητους του τόπου.

Τι γίνεται όμως όταν η οικογένεια μένει χωρίς αρσενικά μέλη; Όταν τελειώσουν οι λιγοστές οικονομίες, ποιος θα δουλέψει, αφού μόνο οι άντρες μπορούν να κυκλοφορούν έξω; Η Παρβάνα αγωνίζεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής της να επιβιώσει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και να κρατήσει ζωντανούς τους δικούς της. Ο αγώνας της Παρβάνα δεν έχει τίποτε το ηρωικό, είναι ο αγώνας για το ψωμί.

Η Ντέμπορα Έλλις επισκέφθηκε αφγανικά στρατόπεδα προσφύγων και άκουσε πολλές ιστορίες σαν την ιστορία της Παρβάνα. Όλα τα συγγραφικά δικαιώματα από το βιβλίο αυτό θα δοθούν στον οργανισμό «Οι Γυναίκες για τις Γυναίκες του Αφγανιστάν».

ISBN 9789601603438, έκδοση 2002

Λίγα λόγια για την συγγραφέαDeborah Ellis

Η Ντέμπορα Έλις (Deborah Ellis) είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας, φεμινίστρια και ακτιβίστρια. Έχει βραβευθεί επανειλημμένως για τα προκλητικά αλλά συγχρόνως πανέμορφα βιβλία
της για παιδιά. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σειρά της με τίτλο Στον αγώνα για το ψωμί, με ηρωίδα την Παρβάνα, που έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

Από τα συγγραφικά της δικαιώματα, η Έλις έχει δωρίσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Με πάνω από 20 βιβλία στο ενεργητικό της, η Έλις έχει τιμηθεί με το Καναδικό Κρατικό Βραβείο (The Governer General’s Award), το Βραβείο Ruth Schwartz, το Βραβείο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για βιβλία με θέμα τη Μέση Ανατολή, το Σουηδικό Βραβείο Πίτερ Παν, το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Ειρήνη στη Γη – Jane Adams και το Βραβείο Vicky Metcalf για το σύνολο του έργου της.

Πρόσφατα παρέλαβε το Βραβείο της Βιβλιοθήκης του Οντάριο για συγγραφέα με Εξαιρετικά Επιτεύγματα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!