Συνενοχή

Ένας ανώτατος δικαστικός που επέδειξε επιείκεια απέναντι σ’ έναν βιαστή πέφτει ο ίδιος θύμα άγριου βιασμού. Ένας πορνοέμπορος που πλούτισε από βιντεοταινίες παιδικής πορνογραφίας υφίσταται την επίθεση αγνώστου που με μια ένεση τον καθιστά παράλυτο, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπεί την όλη διαδικασία. Ένας πλούσιος επιχειρηματίας και επιφανές στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, που η εγκληματική του αμέλεια στοίχισε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε ένα λιμάνι της Ινδίας, τινάζεται και ο ίδιος στον αέρα από μια μυστηριώδη έκρηξη.

Όλα αυτά τα άγρια εγκλήματα και άλλα που θα ακολουθήσουν έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Την απονομή μιας πρωτόγονης δικαιοσύνης με την μεθοδική και αριστοτεχνικά εξυφασμένη εξόντωση των «ενόχων», που όλοι τους είναι επιφανείς πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας.

ISBΝ 9789607246356, έκδοση 1999

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Iain Banks (1954-2013) γεννήθηκε στη Σκωτία.

Άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία βιβλία επιστημονικής φαντασίας (όπως το The Hungarian Lift-Jet, σε ηλικία 16 ετών), τα οποία όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση. Όλα άλλαξαν το 1984, όταν ο εκδοτικός οίκος Futura εξέδωσε το βιβλίο του Εργοστάσιο σφηκών (The Wasp Factory) το οποίο σημείωσε αναπάντεχη επιτυχία, κάνοντάς τον να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ο επιμελητής του στις εκδόσεις Macmillan, James Hale, λέγεται ότι του συνέστησε να γράφει ένα μυθιστόρημα κάθε χρόνο, και ο ίδιος συμφώνησε με αυτό το σχέδιο.

Έκτοτε εξέδωσε 26 μυθιστορήματα, ανάμεσά τους και δώδεκα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, τα οποία υπέγραψε ως Iain Μ. Banks. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς (Οι Times του Λονδίνου τον συμπεριέλαβαν στους 50 σημεντικότερους Βρετανούς μυθιστοριογράφους μετά το 1945, το 2008).

Κέρδισε δύο φορές το British Science Fiction Association Award για τα βιβλία του Feersum Endjinn, 1994, και Excession, 1996, και υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Hugo το 2005 για τη νουβέλα The Algebraist. Το μυθιστόρημά του Complicity μεταφέρθηκε στο σινεμά και το The Crow Road έγινε σειρά του BBC.

Πέθανε στις 9 Ιουνίου 2013, σε ηλικία 59 ετών, από καρκίνο της χοληδόχου κύστεως. Το τελευταίο, 27ο μυθιστόρημα που πρόλαβε να γράψει, με τίτλο The Quarry, είχε ήδη παραδοθεί στον εκδότη του και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 20 Ιουνίου 2013.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!