Η σύνθλιψη των σταγόνων

«Εγώ δεν ξέρω, κοίτα, είναι τρομερό το πώς βρέχει. Βρέχει όλη την ώρα, έξω πυκνά και γκρίζα, εδώ κόντρα στο μπαλκόνι με σταλαγματιές πηχτές και σκληρές, που κάνουν πλαφ και συνθλίβονται σαν γροθιές μια μετά την άλλη, τί αηδία. Τώρα εμφανίζεται μια σταγονίτσα στο πάνω μέρος στο περβάζι του παραθύρου, μένει τρεμάμενη απέναντι στον ουρανό που την κομματιάζει σε χίλιες σβησμένες λάμψεις, μεγαλώνει και ταλαντεύεται, τώρα θα πέσει και δεν πέφτει, ακόμα δεν πέφτει. Είναι κολλημένη με όλα της τα νύχια, δεν θέλει να πέσει και φαίνεται πως γατζώνεται με τα δόντια, ενώ της μεγαλώνει η κοιλιά, πια είναι μια σταγονάρα που κρέμεται μεγαλοπρεπής, και ξαφνικά, ωπ, να την, πλαφ, διαλύεται, τίποτα, ένας λεκές στο μάρμαρο.

Μα υπάρχουν κι αυτές που αυτοκτονούν που παραδίνονται αμέσως, εμφανίζονται στο περβάζι και την ίδια στιγμή πέφτουν, μου φαίνεται ότι βλέπω το τρέμισμα του άλματος, τα ποδαράκια τους ν’ απλώνονται και την κραυγή που τις μεθάει σ’ αυτό το τίποτα της πτώσης και της εξαφάνισης. Θλιβερές σταγόνες, στρογγυλές αθώες σταγόνες. Αντίο σταγόνες. Αντίο».

ISBN 9786188138285, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortázar) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, μυθιστοριογράφος που ανανέωσε τις αφηγηματικές τεχνικές και δεξιοτέχνης του φανταστικού διηγήματος. Μαζί με τους Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, Μάριο Βάργκας Γιόσα, Κάρλος Φουέντες, ανήκει στη γενιά των συγγραφέων που δημιούργησαν την έκρηξη, το λεγόμενο «Boom», της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας στη δεκαετία του ’60.

Γεννήθηκε το 1914, στις Βρυξέλλες, από Αργεντινούς γονείς, και επέστρεψε στη χώρα του όταν ήταν τεσσάρων ετών. Παιδί φιλάσθενο, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο κρεβάτι γράφοντας και διαβάζοντας. Σπούδασε φιλοσοφία, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του και εργάστηκε ως καθηγητής γαλλικών.

Το 1951 εναντιώθηκε στο καθεστώς του Περόν και αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία. Στο Παρίσι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως μεταφραστής στην Ουνέσκο. Υποστηρικτής των επαναστατικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, φίλος του Κάστρο, του Αλιέντε, των Σαντινίστας, είχε το σπίτι του πάντα ανοιχτό σε όλους τους εξόριστους Λατινοαμερικανούς.

Πέθανε στο Παρίσι το 1986.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!