Τα αισθητικά ρεύματα στην ευρωπαϊκή και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα

Από τον Νεοκλασικισμό έως τον Μοντερνισμό

Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση αισθητικής και λογοτεχνίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα. Με ευσύνοπτο, εύληπτο και συστηματικό τρόπο επιδιώκει την παρουσίαση αισθητικών, αντιλήψεων, φιλοσοφικών και πνευματικών ιδεών της εποχής που συμβάλλουν στο «ξεκλείδωμα» της αινιγματικής φύσης των λογοτεχνικών κειμένων και στο δημιουργικό αναστοχασμό γύρω από τα εκφραστικά μέσα και τις παραμέτρους που δημιουργούν το νόημα και προκαλούν την αισθητική απόλαυση του κειμένου.

Στοχεύοντας να παράσχει μια μέθοδο κατανόησης, ανάλυσης ή και ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων στο ιστορικό τους γίγνεσθαι, το εγχειρίδιο εστιάζει στα αισθητικά ρεύματα που κυριάρχησαν κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή και τη Νεοελληνική λογοτεχνία. Διαρθρώνεται σε έξι Κεφάλαια αφιερωμένα στον Νεοκλασικισμό, τον Ρομαντισμό, τον Ρεαλισμό, τον Νατουραλισμό, τον Συμβολισμό και στο ανομοιογενές φαινόμενο του Μοντερνισμού (Πρωτοπορίας και Υψηλού Μοντερνισμού).

Κάθε Κεφάλαιο εισάγει στο ιστορικό – θεωρητικό πλαίσιο κάθε αισθητικού ρεύματος στην Ευρώπη, παρουσιάζει τα θεμελιώδη μεθοδολογικά και υφολογικά χαρακτηριστικά του, και τα κατηγοριοποιεί με βάση αντίστοιχες μελέτες έγκριτων μελετητών. Ακολούθως εξετάζει την εκδήλωση του αισθητικού ρεύματος στη Νεοελληνική λογοτεχνία. Συνοδεύεται επίσης από την παραδειγματική ανάλυση ευρωπαϊκών και νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων.

ISBN 9789600117974, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Εύη Βογιατζάκη είναι διδάκτωρ Συγκριτικής, Αγγλικής και Νεοελληνικής φιλολογίας και κάτοχος Master of Arts του Τμήματος English and Comparative Studies του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας, πτυχιούχος Νεοελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Παντείου και Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Σήμερα διδάσκει Νεοελληνική φιλολογία και λογοτεχνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚυ) και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Είναι η συγγραφέας των βιβλίων The Body in the Text: James Joyce’s Ulysses and the Modern Greek Novel (Lanham, Maryland: Lexington books, 2002), Ν. Γ. Πεντζίκης: Ο άνθρωπος και τα Σύμβολα (Αθήνα: Σαββάλας, 2004), και η μεταφράστρια και επιμελήτρια του τόμου Suleiman Susan Rubin, εκ., Το γυναικείο σώμα στο δυτικό πολιτισμό: Σύγχρονες όψεις, επιμέλεια – μετάφραση – εισαγωγή, Εύη Βογιατζάκη (Αθήνα: Σαββάλας, 2008).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!