Τα κόκκινα παπούτσ(ι)α

Η θηλυκή υστερία αλλάζει μάσκες σαν τα φορέματα της κούκλας. Μόνο που η καθεμία από αυτές τις μάσκες είναι και μια αληθινή της όψη. Τα «Κόκκινα παπούτσια», η «Χιονάτη», η «Τριανταφυλλένια», η «Σταχτοπούτα», η «Κοκκινοσκουφίτσα», «ο Χάνσελ και η Γκρέτελ» είναι παραμύθια που δεν είναι παίξε – γέλασε… Ενσαρκώνουν τη «φαντασίωση – παραμύθι» του καθενός μας.

Η Σώτη Γρίβα με το ξεχωριστό της στυλ σάς ταξιδεύει στην άγνωστη χώρα του ασυνείδητου περνώντας από σταθμούς ψυχανάλυσης παραμυθιών. Την παραμυθοχώρα διατρέχει η λακανική ψυχανάλυση με συγκεκριμένες αναφορές στην τοπολογία του Lacan και στην πρώτη τοπική του Freud. To σφάλμα κρύβεται σε «μήτρες – καταφύγια» σημαινόντων, όπως το «άγαλμα» και το «μανιτάρι». Το ενήλικο παιδάκι, που ζει τον μύθο του αλλά δεν του αφηγούνται πια παραμύθια, δεν θα πάει μακριά, αν κουβαλάει τον ομφάλιο λώρο του, ως σφάλμα, ακόμα κι αν μεγαλώσει. Θα τον κουβαλάει αθέατο κάτω από κοστούμια ή ψηλοτάκουνες γόβες με διαδοχή σφάλματος και ενοχής.

Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται «η μικρή Φορεματού και η μαμά Φόρεμα», το δεύτερο ψυχαναλυτικό εικονογραφημένο παραμύθι της Σώτης Γρίβα -μετά το Η πριγκίπισσα και ο νάνος του όχι που λειτουργεί ως επίλογος του βιβλίου. Αν θέλετε να κάνετε μια βουτιά στα βαθιά νερά της ψυχανάλυσης, να ξεκινήσετε από τα μακροβούτια στα ρηχά…

Καλό ταξίδι!

ISBN 9786185055622, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Σώτη Γρίβα είναι λακανική ψυχαναλύτρια –συγγραφέας και έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση (άριστα) στο λακανικό ασυνείδητο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετείχε επί σειρά ετών στη Διεθνή Σχολή Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου με έδρα το Παρίσι. Πρόσφατα ίδρυσε το Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο PSYCH(I)AMA για την προώθηση της ψυχανάλυσης σε ευρύ κοινό. Όπως λέει και η ίδια «η ψυχανάλυση δεν είναι μόνο για την ελίτ..».

Αρθρογραφεί σε ψυχαναλυτικά περιοδικά και διεξάγει ψυχαναλυτικά σεμινάρια εκτός από την έδρα της ως προσκεκλημένη σε Αθήνα, Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Θεσ/κη (Κέντρα Υγείας). Η έρευνά της σχετικά με τον Λακάν ξεπερνά τα όρια του ελλαδικού χώρου και επεκτείνεται στην Γαλλία και ειδικότερα στο Παρίσι. Διατηρεί συχνή επικοινωνία με πολύ σημαντικούς επόπτες στον ψυχαναλυτικό χώρο όπως ο J. D. Nasio στον οποίο εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Λακάν το Σεμινάριό του, και με τον οποίο συνεργάζεται κατά καιρούς σε πολλαπλά πεδία της ψυχανάλυσης.

Η κριτική της ματιά στην λακανική ψυχανάλυση συνάδει με την σκέψη του Slavoj ZiZek της Marie Balmary και του Jean Baudrillard. Επιπλέον είναι μεταφράστρια ψυχαναλυτικών κειμένων από τα ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία της Ά-βορος, εγκλήματα στις ψυχοθεραπείες» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2013), Το ψυχαναλυτικό της παραμύθι Η πριγκίπισσα και ο νάνος του όχι (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές, 2013), Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας (εκδ. Έναστρον, 2014) και το πρόσφατο βιβλίο της Κόμπος στο λαιμό Ψυχανάλυση και Εγκλήματα, Αστυνομική Λογοτεχνία Μυστηρίου (εκδ.Γαβριηλίδης, 2015).

Στο Παρίσι κυκλοφορούν τα βιβλία της Crimes en psychotherapies, A-voros και La princesse et le nain du non από τον εκδοτικό οίκο L’ Harmattan (2014) και εντάσσονται στην Collection, Etudes Psychanalytiques. Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία μετάφρασής τους και σε άλλες ξένες γλώσσες. Επίσης το βιβλίο της Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας με υπότιτλο Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια πάνω στην τοπολογία της αγάπης και της διαστροφικής απόλαυσης (εκδ. Έναστρον, 2014) παρουσιάσθηκε απο την ίδια την συγγραφέα στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσ/κης, τον Μάιο του 2014 με μεγάλη επιτυχία.

Η Σώτη Γρίβα διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία ως ψυχαναλύτρια ενηλίκων και παιδοψυχαναλύτρια και την συνδυάζει με την διδακτική ανάλυση στα επιμορφωτικά σεμινάρια που παραδίδει εβδομαδιαία στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο PSYCH(I)AMA. Τα σεμινάρια της αναπληρώνουν αυτό που λείπει απο την κλινική εκπαίδευση στις μέρες μας και η διδασκαλική της επάρκεια, ως πρώην εκπαιδευτικός, καθιστούν πολύ παραστατική την παρακολούθηση των ψυχαναλυτικών της σεμιναρίων.

Επιπλέον για πρώτη φορά σε διεθνή κλίμακα η Σώτη Γρίβα επινόησε την «Χοροανάλυση». Βασίζεται στις πολυετείς γνώσεις της ως Δασκάλας χορού-Χορογράφου πάνω στις παραδοσιακές φόρμες του χορού και σε μοντέρνους αυτοσχεδιασμούς. Συνδυάζει την ασυνείδητη εικόνα του σώματος με κινησιολογική ανάλυση και με το βλέμμα του Άλλου. Ένα από τα σεμινάρια κάθε χρονιάς αφορά στην διδασκαλία της «Χοροανάλυσης» σε χορευτικές ενότητες. Όλα τα σεμινάριά της προωθούν τον διάλογο, την διαλεκτική κα την κριτική σκέψη επεκείνοντας τους ορίζοντες της ψυχανάλυσης.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!