Τα μάτια που νοστάλγησα

[ γράφει η Ευδοκία Καλογεράκου ]

Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε στην θέση της ηρωίδας. Σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υποσχεθήκαμε να κρύψουμε την αλήθεια από τους οικείους του γιατί έτσι το ήθελε εκείνο! Ειδικά μάλιστα εάν αυτό το πρόσωπο είναι αγαπημένος φίλος, αδελφός μας… Πόσω μάλον εάν είναι δίδυμος αδελφός!

Τι γίνεται όμως όταν δίνουμε έναν όρκο που πρέπει να τον κρατήσουμε ακόμα και εάν πάψει να υπάρχει το αγαπημένο μας πρόσωπο; Κι αν αυτός ο όρκος σιωπής μάς οδηγήσει σε καταστάσεις άσχημες για εμάς τους ίδιους ή, σε κάποια ακραία περίπτωση, ακόμα και στην φυλακή; Ποιος μπορεί να δεχτεί τις συνέπειες αυτού του όρκου σιωπής, χωρίς να λυγίσει, χωρίς να σκεφτεί έστω και για μία στιγμή ν’ αθετήσει τον όρκο που έδωσε και ν’ αποκαλύψει την αλήθεια σε όλους όσους τον κατηγόρησαν άδικα, δεν πίστεψαν τα λόγια του και τον έκριναν ένοχο για κάτι που ποτέ του δεν έκανε;

Υπάρχουν στιγμές άσχημες στην ζωή μας σαν αυτές παραπάνω, και τότε έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο πραγματικοί ήταν όσοι θεωρούσαμε ως φίλους. Όσοι δεν βρίσκονται κοντά μας μόνο στις χαρές, αλλά και στα δύσκολα. Τότε θα ανακαλύψουμε τα αυθεντικά αισθήματα των πραγματικών φίλων -αυτών που θα πιστέψουν στα λόγια μας, αλλά θα κατανοήσουν πολύ περισσότερα από την σιωπή μας, θα διαβάσουν στην στάση και συμπεριφορά μας, στα μάτια μας, όλα όσα νοιώθουμε χωρίς να τα ομολογήσουμε…

Στο βιβλίο Τα μάτια που νοστάλγησα παρακολουθούμε την ζωή των διδύμων αδελφών Χλόης και Έρης, την τόσο ιδιαίτερη σχέση τους, το ειλικρινές και άρρηκτο δέσιμό τους. Η Χλόη επιβάλλει έναν όρκο σιωπής στην Έρη. Παρά την ανατρεπτική εξέλιξη που τελικά στιγματίζει την ζωή της, η Έρη δεν «πατάει» τον όρκο της. Οι άνθρωποι γύρω της «βιάζονται» να την κατηγορήσουν -κι αυτό είναι εύκολο, το αληθινά αξιοθαύμαστο όμως είναι να προσπαθεί κάποιος ν’ αποδείξει την αθωότητά της ακριβώς επειδή πιστεύει σε αυτήν.

Μέσα από την εξισόρηση, η συγγραφέας καταφέρνει να μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στις απλές ανθρώπινες σχέσεις και την ειλικρινή, άνευ ανταλλάγματος, αγάπη του φίλου, του αγαπημένου συνανθρώπου. Για τον λόγο αυτόν πραγματικά αξίζει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!