Τα «μηχανάκια» τού Μένη σταμάτησαν…

Ο ευγενικός και χαρισματικός Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη, δολοφονημένος. Το πρόσωπό του ήταν κακοποιημένο, γεμάτο εκδορές και μώλωπες, και τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα κοινοποιηθούν την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας της νεκροψίας. Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης της οικίας του, ενώ ο δράστης (ή οι δράστες) είχε επιλεκτικά ψάξει τον χώρο.

Το πρώτο του βιβλίο, αυτό που τον «έβγαλε από το κουκούλι του», το «Τα μηχανάκια», κυκλοφόρησε πριν από 52 χρόνια, το 1962. Από τότε «ξανοίχτηκε στην περιπέτεια της γραφής»…

Για περισσότερο από μισό αιώνα ο Μένης Κουμανταρέας εργάστηκε πιστά με την πένα του, δίνοντάς μας σημαντικότατα δείγματα της συγγραφικής του δεξιότητας: «Βιοτεχνία υαλικών», «Η κυρία Κούλα», «Το κουρείο», «Ο ωραίος λοχαγός», «Η φανέλα με το εννιά», «Πλανόδιος σαλπιγκτής», «Η συμμορία της άρπας», «Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω», «Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα», «Δυο φορές Έλληνας» κ.ά. Συνολικά 24 μυθιστορήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Κέδρος» και τα δύο τελευταία («Θάνατος στο Βαλπαραΐζο» και «Ο θησαυρός του χρόνου») από τις εκδόσεις «Πατάκης».

Ο Μένης Κουμανταρέας είχε τιμηθεί με κρατικά βραβεία το 1967 (για «Το Αρμένισμα»), το 1976 (για τη «Βιοτεχνία υαλικών») και το 2002 (για το «Δυο φορές Έλληνας»).

Εδώ και λίγες ώρες, όμως, τα «μηχανάκια» του Μένη σταμάτησαν. Απέμεινε μονάχα ο βρυχηθμός της λειτουργίας τους, που σαν γάργαρο ακουστικό μοτίβο θύμιζε σε όλους εμάς τα λεπτά εκείνης της νιότης μας, που ανάσκελα, με την βοήθεια ενός πορτατίφ, αφηνόμασταν στην θρέψη των σελίδων του.

Ας είναι ελαφρύ το άγιο χώμα που θα τον σκεπάζει…

Πάνος Γιαννάκαινας

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!