Τα μυστικά όπλα

Η συλλογή Τα μυστικά όπλα περιλαμβάνει τέσσερα έξοχα δείγματα του ανυπέρβλητου αφηγηματικού ταλέντου του Χούλιο Κορτάσαρ και της τεχνικής του να κρατά καθηλωμένο τον αναγνώστη. Ανάμεσά τους και το πιο γνωστό του διήγημα: «Τα σάλια του διαβόλου», από το οποίο ο Μικελάντζελο Αντονιόνι δανείστηκε την ιδέα για την ταινία του Blow Up.

Έχοντας πίσω του μια ισχυρή λογοτεχνική παράδοση, και κυρίως τον Χ. Λ. Μπόρχες, ο Χούλιο Κορτάσαρ ακολούθησε με εξαιρετική επιτυχία τις δικές του αισθητικές αναζητήσεις. Ο κόσμος που περιβάλλει τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους των διηγημάτων του αποτελείται από ένα αξεδιάλυτο μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται σαν σε όνειρο. Πίσω από τη συνηθισμένη ζωή τους κρύβονται άντρες και γυναίκες που ζουν αυτοεξόριστοι στις φαντασιώσεις τους, προσκολλημένοι σε έμμονες ιδέες, αφημένοι στωικά στα χέρια τραγικών συμπτώσεων.

«Στη δική μου περίπτωση, το διήγημα είναι κάτι σαν κεραυνός που με χτυπά από τα στρώματα του ασυνείδητου. Πολλά από τα διηγήματά μου είναι όνειρα, καμιά φορά όνειρα που βλέπω με ανοικτά τα μάτια στο φως της μέρας» – Χούλιο Κορτάσαρ

ISBN 9789607034252, έκδοση

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortázar) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, μυθιστοριογράφος που ανανέωσε τις αφηγηματικές τεχνικές και δεξιοτέχνης του φανταστικού διηγήματος. Μαζί με τους Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, Μάριο Βάργκας Γιόσα, Κάρλος Φουέντες, ανήκει στη γενιά των συγγραφέων που δημιούργησαν την έκρηξη, το λεγόμενο «Boom», της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας στη δεκαετία του ’60.

Γεννήθηκε το 1914, στις Βρυξέλλες, από Αργεντινούς γονείς, και επέστρεψε στη χώρα του όταν ήταν τεσσάρων ετών. Παιδί φιλάσθενο, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο κρεβάτι γράφοντας και διαβάζοντας. Σπούδασε φιλοσοφία, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του και εργάστηκε ως καθηγητής γαλλικών.

Το 1951 εναντιώθηκε στο καθεστώς του Περόν και αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία. Στο Παρίσι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως μεταφραστής στην Ουνέσκο. Υποστηρικτής των επαναστατικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, φίλος του Κάστρο, του Αλιέντε, των Σαντινίστας, είχε το σπίτι του πάντα ανοιχτό σε όλους τους εξόριστους Λατινοαμερικανούς.

Πέθανε στο Παρίσι το 1986.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!