Τα παιδιά της Μεσογείου

Η οδύσσεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Νέο ιστορικό, ρεαλιστικό, κοινωνικό – πολιτικό μυθιστόρημα, ιδιαίτερα επίκαιρο, μια δυνατή αναφορά στην προσφυγική κρίση, που χτυπά κυρίως τα παιδιά, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Το φθινόπωρο του 2014, η Λητώ, φιλόλογος, τοποθετείται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε Γυμνάσιο του νησιού της Κω. Εκεί, συναντά πρόσφυγες που καταφθάνουν με σαπιοκάραβα από τις τουρκικές ακτές. Αποφασίζει συνειδητά να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ως εθελόντρια, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Κω.

Στον θάλαμο του νοσοκομείου συναντά τρεις Σύριους πρόσφυγες, βαριά τραυματισμένους: Τον Ασλάν, παλιό γνώριμο από τις κοινές τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία, και άλλους δυο Σύριους φίλους του, τον Τζαμάλ και τον Οσάμα, που συνοδεύουν εννέα μικρά παιδιά, προσφυγόπουλα, ορφανά πολέμου. Η Λητώ εμπλέκεται στη ζωή των τριών ανδρών και των εννέα παιδιών. Το προσφυγικό ζήτημα γίνεται δικό της θέμα, κομμάτι του ψυχισμού της, πράγμα που εκφράζεται έντονα στα τραγούδια που παίζει στην κιθάρα της, στους μαθητές της στο σχολείο, στη ζωή της, στον τρόπο που αναζητά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των εμπλεκόμενων κρατών. Στηρίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ασυνόδευτα παιδιά – προσφυγόπουλα, που πέφτουν θύματα επικίνδυνων εγκληματιών και χάνονται κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε βρώμικα κυκλώματα εκμετάλλευσης, πορνείας, παιδεραστών, εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων, ναρκωτικών, κ.ά.

Ο δυνατός έρωτάς της για τον Ασλάν και η αγάπη της για τα παιδιά την οδηγεί μαζί τους στην κεντρική Ευρώπη και την ενεργή συμμετοχή της στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς και στην τοποθέτησή της με πρακτικό τρόπο σε ένα θέμα που αφορά σε όλη την Ευρώπη, την παγκόσμια κοινότητα, τον ΟΗΕ, καθώς χτυπάει βάναυσα, εδώ και χρόνια, τους λαούς της Μεσογείου και υποθάλπει κρυφά, άνομα, αλλά και φανερά συμφέροντα.

Είναι ένα βιβλίο που χτυπά τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις θρησκευτικές προκαταλήψεις, στηρίζει τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες που κουρελιάζονται από πολέμους, εμφυλίους, μίση, φανατισμούς, και ζητά αλληλεγγύη και πιστή εφαρμογή των νόμων και κανόνων του ΟΗΕ, που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ISBN 9781911352488, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για την συγγραφέαΓιώτα Τσαρμποπούλου

Η Γιώτα Τσαρμποπούλου γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών.

Υπηρέτησε στη δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως καθηγήτρια. Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε σε θέσεις διοίκησης σχολικών μονάδων.

Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!