Ταξίδι στο χθες: Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε

Για πρώτη φορά στα ελληνικά, δύο εξιστορήσεις της θρυλικής απαγωγής του στρατηγού Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της, του αξιωματικού Πάτρικ Λη Φέρμορ (Patrick Michael Leigh Fermor) και του υπασπιστή του Γ. Στάνλεϊ Μος (William Stanley Moss). Μια σπουδαία πράξη αντίστασης που συνιστά ταυτόχρονα ύμνο στην Κρήτη και στους Κρητικούς.

Τον Απρίλιο του 1944, αντάρτες της Κρήτης, σε συνεργασία με τον Βρετανικό Στρατό, κατορθώνουν να απαγάγουν τον Γερμανό διοικητή της περιοχής, τον στρατηγό Χάινριχ φον Κράιπε, και πετυχαίνουν έτσι μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 photo Kapparhoiotapiepsilon 1_zpslleibyls.jpg

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016, δύο διαφορετικά βιβλία, γραμμένα από τους Βρετανούς εμπνευστές της απαγωγής, κυκλοφορούν ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε από τον φημισμένο ταξιδιωτικό συγγραφέα και αξιωματικό του Βρετανικού Στρατού Πάτρικ Λη Φέρμορ και το Κακό φεγγαραντάμωμα: Το χρονικό της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε από τον δημοσιογράφο Γ. Στάνλεϊ Μος, συμπολεμιστή του Φέρμορ.Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε

Τα δύο βιβλία αναβιώνουν μια περιπέτεια πρωτοφανούς ανδρείας μέσα από διαφορετικές, αλλά συμπληρωματικές οπτικές.

Το Κακό φεγγαραντάμωμα: Το χρονικό της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε είναι το βιβλίο που έκανε διάσημο το κατόρθωμα της μικρής αντιστασιακής ομάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο του Γ. Στάνλεϊ Μος ήταν μπεστ σέλερ στη Βρετανία του 1950 και έγινε ταινία το 1957 με τον Ντερκ Μπόγκαρντ στον ρόλο του Φέρμορ. Περισσότερο εθνογραφικό απ’ ό,τι ιστορικό, το βιβλίο αποτελεί τη ρομαντική εξιστόρηση ενός ανθρώπου που έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα. Η έκδοση πλαισιώνεται από πρόλογο της κόρης του συγγραφέα, πρόλογο και επίλογο του στρατιωτικού Sir Iain Moncreiffe που πολέμησε στο πλευρό του Μος και του Φέρμορ και έναν επίλογο του ίδιου του Φέρμορ. Περιλαμβάνεται ακόμα ένθετο με χάρτες της περιοχής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Διαβάστε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο εδώ.

Οι δύο φίλοι είχαν συμφωνήσει ότι ο Μος, ο οποίος κρατούσε ημερολόγιο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, θα ήταν εκείνος που θα έλεγε πρώτος την ιστορία, με αποτέλεσμα το έργο του Φέρμορ να αρχίσει να γράφεται μετά το 1965 και τον θάνατο του πρώτου. Το βιβλίο Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε συμπυκνώνει μια πολύ έντονη εμπειρία και ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα της πολυτάραχης ζωής του συγγραφέα του. Με το αμίμητο στιλ του, ο Φέρμορ μάς δίνει τη δική του αποτύπωση για μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέροντας στον αναγνώστη σημαντικές ιστορικές λεπτομέρειες για την ελληνική αντίσταση και τον ανταρτοπόλεμο.

Κακό φεγγαραντάμωμαΗ εξιστόρηση του Φέρμορ καθιστά αμέσως σαφή την ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει ο χαρισματικός Βρετανός με την Κρήτη και τους κατοίκους της. Όπως αναφέρει η βιογράφος του Φέρμορ Άρτεμις Κούπερ: «Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε δεν είναι τόσο μια περιπέτεια όσο μια εξομολόγηση, ένα αφιέρωμα, μια έκκληση για κατανόηση… πάνω απ΄ όλα ένας ύμνος στην Κρήτη και τους Κρητικούς».

Στην έκδοση περιλαμβάνονται οι πολεμικές αναφορές που έστελνε ο Φέρμορ από την Κρήτη, καθώς και ένας πρόσφατος οδηγός από τους Κρις και Πίτερ Γουάιτ, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάποιον που θέλει να περιηγηθεί σήμερα στη διαδρομή που ακολούθησε η ομάδα.

Τα γεγονότα

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο Γ. Στάνλεϊ Μος συνέλαβαν την ιδέα της απαγωγής του Γερμανού διοικητή της Κρήτης τον χειμώνα του 1943, με το σκεπτικό ότι «θα έκανε τους Γερμανούς να δείχνουν απίστευτα γελοίοι, ενώ θα ενίσχυε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ηθικό των Κρητικών».

Αρχικός στόχος ήταν ο στρατηγός Μίλερ, ιδιαίτερα μισητός στους ντόπιους λόγω των ειδεχθών εγκλημάτων του απέναντι σε αμάχους. Έπειτα από πλήθος απροόπτων -με κυριότερο την αναπάντεχη αντικατάσταση του Μίλερ από τον Κράιπε στη θέση του διοικητή του νησιού έναν μόλις μήνα πριν από την εφαρμογή της επιχείρησης- οι δύο Βρετανοί, σε συνεργασία με τους αντιστασιακούς Μανώλη Πατεράκη, Γιώργο Τυράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Ηλία Αθανασάκη, Αντώνη Ζωιδάκη, Μήτσο Τζατζά, Χναράκη, Κόμη, Παπαλεωνίδα και Ζωγραφιστό, κατορθώνουν να απαγάγουν τον στρατηγό Κράιπε από την κατοικία του στην Κνωσό, στις 26 Απριλίου 1944.

Η ομάδα θα καταφέρει να φτάσει στη νότια Κρήτη και να διαφύγει στην Αίγυπτο, στις 14 Μαΐου, έπειτα από μια μνημειώδη πορεία γεμάτη κινδύνους, στερήσεις και τολμηρά κατορθώματα.

 photo Kapparhoiotapiepsilon 3_zpslmi00cc2.jpg

Οι Γερμανοί επέβαλαν μαζικές εκτελέσεις περισσότερων των 150 ατόμων, ως αντίποινα για την απαγωγή. Είναι χαρακτηριστική η διαταγή που εξέδωσε ο αρχικός στόχος της ομάδας, ο στρατηγός Μιούλερ, το καλοκαίρι του 1944: «Επειδή η πόλη των Ανωγείων αποτελεί το επίκεντρο της βρετανικής κατασκοπείας στην Κρήτη, επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων διέπραξαν τον φόνο του λοχία διοικητή του Γενί Γκαβέ, καθώς και της φρουράς που είχε υπό τις διαταγές του, επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων πραγματοποίησαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή στα Ανώγεια βρίσκουν καταφύγιο και προστασία οι αντάρτες των διάφορων ομάδων αντίστασης και επειδή οι απαγωγείς του στρατηγού φον Κράιπε πέρασαν μέσα από τα Ανώγεια και χρησιμοποίησαν την πόλη ως σταθμό διαμετακόμισης, διατάζουμε την ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ τους και την εκτέλεση κάθε αρσενικού κατοίκου των Ανωγείων που θα βρεθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από αυτήν».

Όπως όμως αναφέρει ο ιστορικός Ράντρικ Μπέιλι στον πρόλογο του βιβλίου Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε «στις μέρες μας η ιστορία της απαγωγής διατηρείται ως σύμβολο του πνεύματος της κρητικής αντίστασης και ως συναρπαστική ιστορία πειρατών και πολεμικής τόλμης».

 photo Kapparhoiotapiepsilon 4_zpspqlaidwy.jpg

Οι συγγραφείς

Ο αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής Πάτρικ Λη Φέρμορ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς περιηγητές και ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας. Σε ηλικία 18 ετών, το 1933, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες.

Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935. Αποκεί πέρασε στην Ελλάδα η οποία έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του και όπου επέλεξε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του.

Όταν κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε για λίγο στην Αγγλία για να καταταγεί στην Ιρλανδική Φρουρά. Στη συνέχεια, λόγω της γνώσης του των ελληνικών, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου, βρέθηκε στην Κρήτη όπου, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών.

Άφησε την τελευταία του πνοή στη Μάνη, στις 11 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγγραφέας, ραδιοφωνικός εκφωνητής, δημοσιογράφος και ταξιδιώτης. Έφτασε στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1944 και πρωταγωνίστησε, πέρα από την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, στο σαμποτάζ της Δαμάστας μαζί με αντάρτες των Ανωγείων, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

 photo Kapparhoiotapiepsilon 2_zpsx6dlrorb.jpg

Η βρετανική εταιρεία διοργάνωσης αθλητικών events ECR Sport Ltd ετοιμάζει φέτος διεθνή υπερμαραθώνιο στην Κρήτη, στα χνάρια της απαγωγής Κράιπε, το Heroes Ultra. Από 21 έως 22 Μαΐου 250 συμμετέχοντες θα διανύσουν τα 154 χιλιόμετρα της διαδρομής που έκανε ο Φέρμορ και η ομάδα του με χρονικό όριο ολοκλήρωσης τις 30 ώρες.

Το Heroes Ultra είναι επίσημα ένας από τους προκριματικούς αγώνες για το Ultra Trail du Mont Blanc, τον μεγαλύτερο ορεινό αγώνα δρόμου διεθνώς, για τα έτη 2017 και 2018.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η εταιρεία ταξιδιών πολιτισμού και περιήγησης Somewhere We Know διοργανώνει τον Ιούνιο (από τις 17 έως τις 21) μια ιδιαίτερη εκδρομή στη Μάνη και την Κρήτη.

Ξεκινώντας από τη Μάνη και το Γύθειο, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν στην Καρδαμύλη το σπίτι όπου ο Φέρμορ κατοίκησε για δεκαετίες και θα γνωρίσουν τους ανθρώπους που ήταν κοντά του.

Στη συνέχεια, η ομάδα θα ταξιδέψει στα χωριά της Κρήτης όπου έζησε ο θρυλικός αξιωματικός και συγγραφέας μεταμφιεσμένος σε βοσκό, και θα ακολουθήσουν τη διαδρομή της απαγωγής εξερευνώντας τις άγριες ομορφιές της περιοχής. Περισσότερα για το πρόγραμμα της εκδρομής θα βρείτε εδώ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 211 4113224 ή στο email: info@somewhereweknow.com.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!