Η τελευταία των ωραίων

Ο Φ. Σκoττ Φιτζέραλντ, με τα πρώτα του έργα, απεικόνισε τις τρελές υπερβολές της εποχής της Τζαζ με τόση λαμπρότητα, ώστε ο ίδιος βρέθηκε μεμιάς στο προσκήνιο της αμερικανικής κοινωνίας κι έμελλε να καταστεί ένας θρύλος για το στιλ τόσο της ζωής του όσο και του έργου του.

Σε τούτη τη μικρή συλλογή ύστερων -ως επί το πλείστον- αφηγημάτων ωστόσο (με κορυφαίο το «Επιστροφή στη Βαβυλώνα»), ο τόνος είναι λιγότερο γιορτινός και περισσότερο νοσταλγικός, γλυκόπικρος, καμιά φορά έντονα και κυνικά αυτοσαρκαστικός («Ο Πατ Χόμπυ αυτοπροσώπως», «Η χρηματοδότηση του Φίννεγκαν»), καθώς έχει μεσολαβήσει το μεγάλο Κραχ του 1929… Στα τρία απ’ τα πέντε κείμενα της συλλογής είναι έντονη η αντίστιξη ανάμεσα στα παρελθόντα «ξέγνοιαστα χρόνια» και σ’ εκείνα της Μεγάλης Ύφεσης (μια αντίθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους σημερινούς Έλληνες αναγνώστες).

Τα κείμενα αυτά δίνουν την ευκαιρία στον Φιτζέραλντ να εξετάσει εκ των υστέρων -με νοσταλγία, με στοργή, αλλά και με κάποια απελπισία- τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος κι οι σύγχρονοί του επηρεάστηκαν από «το μεγαλύτερο, το πιο επιδεικτικό γλέντι της Ιστορίας».

ISBN 9789602834473, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέαFrancis Scott Fitzgerald

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Francis Scott Key Fitzgerald) γεννήθηκε στο Σεντ Πολ της Μινεσότα (ΗΠΑ) το 1896.

Καθιερώθηκε ως συγγραφέας με το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα This Side Of Paradise (1920). Η φήμη του ως ελπιδοφόρου και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικού συγγραφέα της γενιάς του εδραιώθηκε με την έκδοση του μυθιστορήματος Ο μεγάλος Γκάτσμπυ. Τα έργα που ακολούθησαν –το μυθιστόρημα Τρυφερή είναι η νύχτα καθώς και πολλά διηγήματα και νουβέλες– δεν είχαν την ανάλογη απήχηση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον ανάγκασαν να στραφεί στη συγγραφή σεναρίων για το Χόλιγουντ.

Η θυελλώδης σχέση με τη γυναίκα του Ζέλντα, η οποία διαγνώστηκε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, η σπάταλη ζωή και τα συνεχή ταξίδια σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό του επιδείνωσαν την υγεία του. Πέθανε στα τέλη του 1940, στα σαράντα τέσσερά του, από καρδιακή προσβολή. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε το ημιτελές μυθιστόρημά του Ο τελευταίος μεγιστάνας (1941).

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να αποτιμηθεί η αξεπέραστη προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!