Το τελευταίο σάλτο του Νιζίνσκυ

Ο σωματικός κόσμος ήταν απομονωμένος επί αιώνες από τον φανατισμό της ηθικής. Ο κόσμος του Νιζίνσκι, παρότι στιγματίστηκε σε κάποια φάση της ζωής του σαν κάτι ζωώδες, είχε πάντοτε τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά με τον άλλο κόσμο. Το σώμα, κάνοντας αισθητό ένα συγκινησιακό γεγονός, με τη ρυθμική του μετάφραση, μπορεί να γίνει, αν και είναι τόσο απτό, τόσο υλικό και τόσο συγκεκριμένο, ο πιο ασφαλής ερμηνευτής του αφηρημένου.

ISBN 9789605766412, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

H Ελευθερία Κουρούπη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Φοίτησε στις σχολές Χορού Νασούκας Χειμάρρα Preobrajenska και Ραλλούς Μάνου. Ως χορεύτρια έλαβε μέρος σε παραστάσεις του ελληνικού χοροδράματος. Δίδαξε σε δική της σχολή χορού, στη Σχολή της Ραλλούς Μάνου, στο Southeastern College και στο Δήμο Κηφισιάς.

Το 1988-90 χορογράφησε για τα δρώμενα του Δήμου Αθηναίων την τριλογία Νάρκισσος – Πυγμαλίων – Ορφέας (Επιμύθιον). Συμμετείχε με το ίδιο έργο στο 9ο Φεστιβάλ του Altomonte στην Καλαβρία και το 1990 με το ίδιο έργο στο Ηρώδειο. Στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο παρουσίασε τη χορογραφία Η Μπαλάντα της Ψηλής Σκάλας βασισμένη στο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου.

Το 1991 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Χορού της Unesco με έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1994 χορογράφησε την Αιώρα στην παράσταση Για τη Χαρά στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών και το 1995 χορογράφησε το Λίκνισμα στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο και τη Θεσσαλονίκη, πολιτιστική πρωτεύουσα.

Το 1999 εξέδωσε το βιβλίο Χορός -Σώμα – Κίνηση στος εκδόσεις Νεφέλη. Το 2001 συνεργάστηκε με τον Peter Stein σε workshop για τις Αμαζόνες στην Πενθεσίλεια στο Θέατρο της Επιδαύρου.

Διατέλεσε κριτικός χορού και αρθρογράφος χορευτικών δοκιμίων στις εφημερίδες Καθημερινή, Τέταρτο, Τέχνη και Πολιτισμός, Επίλογος, Εκδόσεις Δώρα Στράτου, Πρόγραμμα Ηρωδείου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!