The Athens Prize for Literature 2015

Στην αίθουσα τελετών τού μεγάρου Δημαρχείου Αθηναίων, το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και με τελετάρχη τον δημοσιογράφο και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκο Μπακουνάκη, έγινε η ένατη απονομή τού βραβείου The Athens Prize for Literature που διοργανώνει κάθε χρόνο το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα.

Ως γνωστόν, στο πλαίσιο του εν λόγω θεσμού, μια ομάδα κριτικών επιλέγει το καλύτερο ελληνικό και το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά.

Υποψήφια βιβλία για «Το ξένο μυθιστόρημα 2014» ήταν:

Dave Eggers, Ο κύκλος, μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδόσεις Κέδρος

Juan Gabriel Vasquez, Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ίκαρος

Jhumpa Lahiri, Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι, μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο

Hannah Kent, Έθιμα Ταφής, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Ίκαρος

Μίλαν Κούντερα, Η γιορτή της ασημαντότητας, μετάφραση Γιάννης Χάρης, εκδόσεις Εστία

Αντρέι Κούρκοφ, Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου, μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδόσεις Καστανιώτης

Χαρούκι Μουρακάμι, Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του, μετάφραση Μαρία Αργυράκη, εκδόσεις Ψυχογιός

Ruth Ozeki, Μια ιστορία για το παρόν, μετάφραση Θανάσης Ζάβαλος, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τόμας Πίντσον, Υπεραιχμή, μετάφραση Γιώργος Κυριαζής, εκδόσεις Ψυχογιός

Ρίτσαρντ Φορντ, Καναδάς, μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Πατάκης.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για το ξένο μυθιστόρημα (Αναστάσης Βιστωνίτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Σοφιά Νικολαΐδου, Κοσμάς Χαρπαντίδης), κατέληξαν ότι το φετινό The Athens Prize for Literature απονέμεται στον Ρίτσαρντ Φορντ (Richard Ford) γιατί «ο “Καναδάς” του Ρίτσαρντ Φορντ προσπαθεί να σταθεί πέρα από το χάος που προκαλείται καθημερινά στις ζωές και στις κοινωνίες των ανθρώπων, αφήνοντας μια ευεργετική, έστω και πικρή, αίσθηση ελπίδας». photo Richard Ford_zps1nelawpo.jpg

Ο Ρίτσαρντ Φορντ δεν ήταν παρών στην τελετή απονομής και το βραβείο του παρέλαβε ο εκδότης Αλέξανδρος Πατάκης. Έστειλε όμως το μήνυμά του -ένα μήνυμα τρυφερό, συνειδητοποιημένο, όσο και γενναιόδωρο. «Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δίνη πολλών κυκλώνων ταυτόχρονα, μου προκαλεί αίσθημα ταπεινοφροσύνης να συνειδητοποιώ ότι ιστορίες σαν τη δική μου αρέσουν και τυγχάνουν της ένθερμης υποδοχής των Ελλήνων συναδέλφων μου, πόσο μάλλον που πρόκειται για ιστορίες γραμμένες πολύ μακριά από τις δικές τους ακτές, σε μια μακρινή γλώσσα και πηγάζουν μάλιστα από μια χώρα τόσο αδιάφορη για τον υπόλοιπο κόσμο όσο η δική μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Είναι πολύ γενναιόδωρος προς τον μεταφραστή του βιβλίου, τον Θωμά Σκάσση, γιατί «χάρη στη μετάφραση η αμερικανική λογοτεχνία γίνεται ελληνική λογοτεχνία και η ελληνική, αμερικανική». Δίνοντας το στίγμα του συγγραφέα που αφουγκράζεται τον καιρό του, συμπληρώνει στο μήνυμά του (που ολόκληρο είναι επίσης ένα εξαιρετικό κείμενο): «Όποτε συγκρούονται πολιτισμοί, αντιμάχονται θρησκείες και ο “άλλος”, άντρας ή γυναίκα, παρουσιάζεται ξαφνικά ως αντίπαλος ή εχθρός, συχνά αυτά είναι αποτέλεσμα παρανοήσεων που δημιουργούνται λόγω έλλειψης φαντασίας και της φυσικής συμμάχου της, της εμπάθειας. Αυτό είναι και το μικρό μερίδιο που πρέπει να συνεισφέρουμε εμείς οι μυθιστοριογράφοι: την ελεύθερη φαντασία μας επικεντρωμένη στον συνάνθρωπο, στον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας».

Μεγάλος ο ανταγωνισμός και για το «Ελληνικό μυθιστόρημα 2014. Υποψήφια βιβλία ήταν:

Χρήστος Βούπουρας, 7 θυμοί, εκδόσεις Εστία

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Η λάσπη, εκδόσεις Μελάνι

Μάρω Δούκα, Έλα να πούμε ψέματα, εκδόσεις Πατάκης

Μάρτυ Λάμπρου, Με λυμένο χειρόφρενο, εκδόσεις Κέδρος

Νίκος Μάντης, Πέτρα – ψαλίδι – χαρτί, εκδόσεις Καστανιώτης

Αμάντα Μιχαλοπούλου, Η γυναίκα του θεού, εκδόσεις Καστανιώτης

Μιχάλης Μοδινός, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία, εκδόσεις Εστία

Ιωάννα Μπουραζοπούλου photo Nukappaomicronsigmaf Munutauetasigmaf_zpsd99ipx1f.jpg, Ο δράκος της Πρέσπας Ι. Η κοιλάδα της λάσπης, εκδόσεις Καστανιώτης

Γιάννης Πλιάγκος, Ο άσος στο μανίκι, εκδόσεις Κέδρος

Χρήστος Χωμενίδης, Νίκη, εκδόσεις Πατάκης
Η κριτική επιτροπή (Κατερίνα Ζαρόκωστα, Αλέξης Πανσέληνος, Χρύσα Σπυροπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου και Δημήτρης Σωτάκης) επέλεξαν το βιβλίο του Νίκου Μάντη Πέτρα – ψαλίδι – χαρτί -ένα βιβλίο που «αναφέρεται στο παρόν και καταβυθίζεται στη σημερινή Αθήνα και τον υπόκοσμό της». Είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, «ένα έργο που μπορεί να σοκάρει ή να σκανδαλίσει κάποιους αναγνώστες, αλλά σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ο Νίκος Μάντης, ένας νέος συγγραφέας, που από το πρώτο του κιόλας δημοσιευμένο έργο του άφησε καλές εντυπώσεις και στο αναγνωστικό κοινό και την κριτική, με το Πέτρα – Ψαλίδι – Χαρτί επιβεβαιώνει την παρουσία του στην τρέχουσα πεζογραφία του τόπου μας».

Η βραδιά, χορηγός της οποίας είναι η Μοντ Μπλανκ, έκλεισε με το Κουαρτέτο Εγχόρδων του ΟΠΑΝΔΑ.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!