Θεόδωρος Δεύτος: Η Ιστορία υπερβαίνει τα ταπεινά κομματικά συμφέροντα

[ συνέντευξη στον Πάνο Γιαννάκαινα ]

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του, Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής, από τις εκδόσεις Ωκεανός, το superiorbooks.gr συνάντησε τον Θεόδωρο Δεύτο και συνομίλησε για το ζήτημα που τις τελευταίες μέρες απασχόλησε τόσο πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έντυπη και ηλεκτρονική αρθρογραφία, τα φόρα και κυρίως φορείς και πολιτευτές από κάθε πολιτικό χώρο:  Την Γενοκτονία των Ποντίων.Θεόδωρος Δεύτος

Πολλοί σχολίασαν αρνητικά -ορισμένοι μάλιστα με οργή- τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί γενοκτονίας (σε αντιδιαστολή με την «εθνοκάθαρση») του ποντιακού ελληνισμού, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Κάποιοι μάλιστα διερωτήθηκαν για την επιστημονική του επάρκεια σε θέματα της Ιστορίας, αλλά και την βαθύτερη ανάγκη του να θίξει τόσο ευαίσθητα θέματα σε μια συγκυρία όπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά. Θα ήθελα το σχόλιό σας…

Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει τσακίσει τα νοικοκυριά των Ελλήνων, σε μια εποχή που τα εθνικά μας θέματα (ονομασία των Σκοπίων – Κυπριακό κ.λπ.) βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα -κι ας τα καλύπτουν προς το παρόν τα οικονομικά προβλήματα-, ξέσπασε μια θύελλα από το πουθενά. Μια δήλωση, του υπουργού της Παιδείας μάλιστα, αχρείαστη, ανιστόρητη και εν πολλοίς αχαρακτήριστη, ήρθε να πυροδοτήσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των Ελλήνων με ποντιακή καταγωγή -και όχι μόνον. Τις προάλλες, στο Σύνταγμα, είδα φίλους μη Πόντιους, οι οποίοι προσήλθαν για να καταθέσουν εκεί, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, τον αποτροπιασμό τους γι’ αυτές τις δηλώσεις.

Ίσως όλο αυτό να εντάσσεται σε μια στρατηγική αποπροσανατολισμού της κοινωνίας…

Ο κ. Υπουργός θα έπρεπε να αναμένει μια τέτοια και ίσως σφοδρότερη αντίδραση, έχοντας μάλιστα γνώση των αντιδράσεων από τις δηλώσεις περί συνωστισμού στην παραλία του Κιαί στην Σμύρνη, της ανεκδιήγητης κ. Ρεπούση, από την οποία ευτυχώς απαλλαγήκαμε, τουλάχιστον ως πολιτικό! Αντ’ αυτού, όχι μόνο δεν παραδέχεται το λάθος του, αλλά κάνει και υποδείξεις περί της επιστημονικής άποψης του θέματος, ως έχων γνώση της Ιστορίας σε πολύ βάθος!

Μα δεν απΤραπεζούντα,το διαμάντι της Ανατολήςαιτούνται εξειδικευμένες ιστορικές γνώσεις για να διαμορφώσει κανείς άποψη επί ενός θέματος που έχει επίσημα αναγνωριστεί και καταδικαστεί σε παγκόσμια κλίμακα…

Στ’ αλήθεια, οι σφαγές, οι βιασμοί, τα 353.000 θύματα, οι διωγμοί, η καταστροφή όλων όσοι έμειναν πίσω, σηκώνουν επιστημονική άποψη και ανάλυση; Θα πρέπει δηλαδή να προσχωρήσουμε κι εμείς στις απόψεις της τουρκικής προπαγάνδας; Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε και συγγνώμη από τους αγάδες, επειδή τάχα τους κακοκαρδίζουμε; Τι απόψεις είναι επιτέλους αυτές; Πού το βρήκε γραμμένο αυτό ο κύριος Φίλης, και ο κάθε κύριος Φίλης, από πού αντλεί επιτέλους την δύναμη να προσβάλει τόσο βάναυσα την μνήμη ενός λαού;

Εκτός πια κι αν όλο αυτό, εντάσσεται σε μια στρατηγική αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, ώστε να ξεφύγει η κυβέρνηση από την μέγγενη των οικονομικών προβλημάτων, τα οποία κάθε μέρα που περνάει της κάνουν την ζωή δυσκολότερη.

Δεν θέλω φυσικά να προσχωρήσω στην άποψη ότι όλ΄ αυτά είναι για να στρώσουν το «χαλί», εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. πρωθυπουργού… Θα ήταν εγκληματική μια τέτοια προσέγγιση.

…τέτοια θέματα υπερβαίνουν τα κόμματα και τα ταπεινά τους συμφέροντα

Ωστόσο, η ζημιά έγινε… Όταν δημοσίως γίνονται τέτοιες δηλώσεις, από ανθρώπους σε υπεύθυνες πολιτικές θέσεις, δύσκολα το πράγμα μαζεύεται…

Επειδή δεν είμαι οπαδός των άκρων ή των ακραίων λύσεων, θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει γρήγορα και μάλιστα με νηφαλιότητα είναι ο υπουργός να ζητήσει ένα ειλικρινές συγγνώμη από τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαίως προσβεβλημένους Ποντίους.

Αλλά και ο κ. πρωθυπουργός θα πρέπει να «μαζέψει» λίγο τους ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύτηκε τόσο υπεύθυνες θέσεις, καθΘεόδωρος Δεύτοςώς, κατά το τελευταίο διάστημα, ανάλογα άστοχες δηλώσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα έχουν γίνει από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι αυτή η χώρα δεν είναι «μπανανία» κανενός και ούτε θα επιτρέψουμε εμείς οι πολίτες να γίνει.

Καταλήγοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει την εθνική μνήμη ενός λαού ο οποίος, στο πέρασμα των χρόνων, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διακατέχεται από εθνικό φρόνημα, αγωνιστικότητα, μαχητικότητα και, βεβαίως, προσφέρει στον τόπο!

Ανάλογη ζημιά έκαναν βέβαια και τα επακόλουθα της άστοχης δήλωσης του υπουργού Παιδείας…

Θεωρώ απαράδεκτα τα έκτροπα που συνέβησαν σε βάρος του μετριοπαθή βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, καταδικαστέα και προσβλητικά για την εικόνα της χώρας. Πρέπει δε να πω προς τους εμπνευστές των επεισοδίων, οι οποίοι κυκλοφορούσαν άνετα ανάμεσά μας, ότι καμμία υπηρεσία δεν προσέφεραν στο ποντιακό ζήτημα που προέκυψε, αλλά ούτε και στους εαυτούς τους. Απλώς απέδειξαν πόσο λάθος κάνουν, όταν προσπαθούν να καπηλευτούν τέτοια θέματα που υπερβαίνουν τα κόμματα και τα ταπεινά τους συμφέροντα!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!