Τίποτα

Φαντάστηκε το σώμα του να διαχωρίζεται από το μυαλό του και μπήκε στον πειρασμό να διαλέξει αν θα πήγαινε με το σώμα του ή με το μυαλό του. Η επιλογή τού φάνηκε ανυπέρβλητα δύσκολη και την εγκατέλειψε, αφού στο βάθος δεν του επέβαλλε κανείς να διαλέξει σώνει και καλά. Τελικά, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και είναι περίεργο που έχουν περάσει στη γλώσσα σαν κάτι ευχάριστο. «Διάλεξε ό,τι θες». «Ε, λοιπόν, τα διαλέγω όλα», φώναξε μέσα του ο Ζ. Όμως στο δίπολο Ζωή-Θάνατος κώλωσε. Όχι κι όλα.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, στην πρώτη του απόπειρα να σχεδιάσει ένα «σενάριο» μυθιστορήματος, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη μυθοπλασία και το δοκίμιο, ανάμεσα στην περιπέτεια της ζωής και την περιπέτεια της σκέψης. Μ’ έναν λόγο προφορικό, περιστρέφεται επίμονα και βασανιστικά γύρω από τα επερχόμενα γηρατειά του ήρωά του κι ενώ το βιτριολικό χιούμορ μεταμορφώνει την απελπισία σε παιχνίδι, τη διαύγεια σε ειρωνεία και τη μελαγχολία του τέλους σε μειδίαμα, καταφέρνει, με τη μεσολάβηση της λογοτεχνίας, μια όχι και τόσο συνηθισμένη επίδοση: Να πάρει στα σοβαρά το ΤΙΠΟΤΑ.

ISBN 9789604991273, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1941. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και από το 1973 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, όπως με τη «Χρυσή Λεοπάρδαλη» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το «Silver Hugo» στο Φεστιβάλ του Σικάγο κ.ά. Επίσης βραβεύτηκε πολλές φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τιμητικά αφιερώματα στο σύνολο του έργου του έχουν οργανωθεί στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ της Μόσχας, στο Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ, στο Φεστιβάλ της Καλκούτας και στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο του Τίποτα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!