To Apple της γνώσης και της έριδος

Την ώρα που τα κενά στην Παιδεία κοντεύουν να ρουφήξουν όλο το πνευματικό σφρίγος και να ισοπεδώσουν όλη την ψυχική όρεξη εκπαιδευτικού προσωπικού και μαθητευομένων, με τις πόρτες δεκάδων σχολείων σφραγισμένες από τα λουκέτα της ανικανότητας και της αδιαφορίας των «λειτουργών» της επίσημης Πολιτείας, στην γείτονα Τουρκία η κυβέρνηση ερχόταν σε συνεννόηση με την Apple για να διανεμηθούν σε όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης tablets με καταχωρημένες τις παραδόσεις μαθημάτων, ώστε στο σύγχρονο εκπαιδευτικό της σύστημα να αξιοποιούνται αφενός η ψηφιακή τεχνολογία, αφετέρου οι δυνατότητες των μαθητών με κατ΄ οίκον μελέτη σε χρόνο και συχνότητα επαναλήψεων της επιλογής τους. Την επομένη, έχοντας αποθησαυρίσει τις γνώσεις, οι μαθητές θα προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες προκειμένου να αφομοιώσουν την διδακτική ύλη μέσα από μια σοβαρή, φροντιστηριακού τύπου, διδασκαλία από δασκάλους ή καθηγητές.

Ωστόσο η «βάρβαρη», «παραπαίουσα» και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, Τουρκία δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Αντικατέστησε την Apple και συνεννοήθηκε το project να υλοποιηθεί από αμιγώς τουρκικές επιχειρήσεις λογισμικού και πληροφορικής, ώστε να τονωθεί η εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα και να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η εξαγωγή συναλλάγματος.

Την ίδια στιγμή, εμείς εδώ πολιτικολογούμε και διασταυρώνουμε τα ξίφη μας για την ανεπάρκεια διδακτικού προσωπικού, εφαρμόζουμε εδώ και καιρό τον βλακώδη «Καλλικράτη» στα σχολεία μας, ισοπεδώνοντας το σύστημα της Παιδείας με πολιτικές αποφάσεις κατατρομοκράτησης γονέων και μαθητών, καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή την θέση όσων δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια φοίτηση των τέκνων τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πριν λίγα χρόνια, ενώ στην Αμερική, τον Καναδά, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αυστραλία οι τεχνοκράτες αξιολογούσαν τις δυνατότητες που η εξ αποστάσεως φοίτηση ενέδινε στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον νέες προοπτικές ανάπτυξης, εμείς πασχίζαμε να εξασφαλίσουμε στους μαθητές (που ήδη είχαν καθίσει στα θρανία τους) φωτοτυπίες αντί βιβλίων! Μόλις προχθές, το πανελλήνιο συνταρασσόταν με το ζήτημα επιβολής συντελεστή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ανοικτή παραμένει η αντιπαράθεση για την ύπαρξη ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων -σε μια χώρα που, εδώ και δεκαετίες υπάρχει πλήθος ιδιωτικών κλινικών, που ξεπούλησε (ή προτίθεται να ξεπουλήσει) αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ και πάμπολλες άλλες κρατικές υποδομές και εταιρείες κοινής ωφελείας, που έκλεισε στρατόπεδα και εκχώρησε την εκμετάλλευση ατέλειωτων χιλιομέτρων παραλιών σε ξένους επενδυτές!

Όσο η Παιδεία στην χώρα μας θα συγκεντρώνει τα ελάχιστα βλέμματα κάποιων δονκιχωτικού τύπου ιδεαλιστών οραματιστών, όσο η τύχη της θα επαφίεται στα ονειροπόλα πλάνα αφελών ξεκομμένων από την θλιβερή πραγματικότητα των ημερών μας, όσο η αποστολή τού εκσυγχρονισμού της (της αναγέννησής της, σωστότερα!) θα ανατίθεται σε αιθεροβάμονες εν αποστειρώσει αέργους πολιτικάντηδες και διορισμένους στα υπουργεία αργόσχολους και τυχοδιώκτες με κριτήριο την άγρα ψήφων, το έθνος θα βουλιάζει εκουσίως στο τέλμα μιας ολέθριας στασιμότητας και το όραμα της προόδου δεν θα ενηλικιώνεται ποτέ.

Η απανταχού μαθητιώσα νεολαία, σπρωγμένη στο παραπέτασμα από μια Ελλάδα – μάνα κακιά κι ανίκανη να θηλάσει τα τέκνα της, κάποτε, ασθμαίνοντας στις γειτονιές του κόσμου, απρόσωπη προς στιγμήν και δίχως προσανατολισμό, θα καταφέρει να κατακρεουργήσει εντός της τα εναπομείναντα ρετάλια των αναμνήσεων της χαμένης πατρίδας και να ελευθερωθεί από την ψυχοβόρα εξάρτηση της πατρώας γης. Όταν ο ήλιος της επιτυχίας της θα λάμπει πολύ μακριά από τον γενέθλιο τόπο της, θα συνειδητοποιήσει την πηγή του κακού, θ΄ αποστρέψει παντοτινά το πρόσωπο, θα στεριώσει σε νέες πατρίδες.

Κι όταν τελέψει η αφαίμαξη της Ελλάδας από την ζωογόνα δροσιά της, όταν η χώρα στραγγίξει από ελπίδα, θα συντελεστεί ο αφανισμός του έθνους των Ελλήνων, ήρεμα, απλά, χωρίς κοσμογονικές εκρήξεις, χωρίς θηριώδεις ανατροπές και βαρύγδουπα γεγονότα σαν αυτά που μονοπωλούν τα δελτία ειδήσεων…

Πάνος Γιαννάκαινας

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!