Το χαρισματικό κόμμα

Από το 1974 μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό φορέα. Πόσο όμως, αλήθεια, γνωρίζουμε αυτό το κόμμα; Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την πολιτική εξέλιξη και τις συνεχείς μεταμορφώσεις του; Ποια η σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατία; Μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον του;

Αυτό το βιβλίο, γραμμένο από έναν πολιτικό επιστήμονα, προτείνει μια νέα συνθετική ερμηνεία του φαινομένου ΠΑΣΟΚ με βάση την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία που κατόρθωσε να επιβάλει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο περιβάλλον της μεταπολίτευσης. Ακόμη και μετά τον θάνατο του Παπανδρέου, η ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά του συνεχίζει, σε μεγάλο βαθμό, να καθορίζει τις εξελίξεις στο κόμμα που εκείνος ίδρυσε.

Η μελέτη του ΠΑΣΟΚ με εργαλεία τη συστηματική εμπειρική έρευνα και τη συγκριτική θεωρητική ανάλυση αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την πολιτική διαδικασία και καθορίζουν το παιχνίδι της εξουσίας, όπως είναι ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών και η «ορθολογικότητα» των αποφάσεών τους, η σημασία της οργάνωσης στην κομματική ανάπτυξη, η κατασκευή ιδεολογιών και η διαμόρφωση συλλογικών ταυτοτήτων, οι επιπτώσεις της πόλωσης στον εκλογικό ανταγωνισμό.

ISBN 9789601632568, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάκης Σ. Παππάς γεννήθηκε το 1960 στην Ελευσίνα.

Σπούδασε νομικά στην Ελλάδα και κατόπιν κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, απ’ όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Υπήρξε υπότροφος των American Council of Learned Societies και Social Science Research Council, ερευνητικός εταίρος Jean Monnet του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και εταίρος Stanley J. Seeger του Πανεπιστημίου Princeton.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου Making Party Democracy in Greece (Palgrave / Macmillan 1999) και συνεπιμελητής του τόμου Κόμματα και πολιτική στην Ελλάδα: Οι σύγχρονες εξελίξεις (Κριτική, 2009).

Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή περιοδικά (Comparative Political Studies, Party Politics, West European Politics κ.ά.) και συλλογικούς τόμους.

Η τρέχουσα ερευνητική του δουλειά εστιάζει στον ρόλο των πολιτικών ηγεσιών στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας κατά τον εικοστό αιώνα.

Διδάσκει συγκριτική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!