Το χρέος

Ένα δεκάχρονο κορίτσι, ποντιακής καταγωγής, έρχεται με την οικογένειά του από την Τασκένδη, το 1991, στη Θεσσαλονίκη, μετά την «περεστρόικα». Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής, την φτώχεια που μοιραία αντιμετώπισε, την νεοελληνική γλώσσα, την ελληνική κοινωνία τής ευημερίας και των απαιτήσεων, συναντά πολλές δυσκολίες και ρατσιστικές προκλήσεις.

Με τη δύναμη του νου και την εργατικότητά της, επιβάλλεται, επιβιώνει, κατορθώνει το ακατόρθωτο και εισάγεται στο τμήμα της Ιατρικής σχολής της Αλεξανδρούπολης.

Η προσωπική και οικογενειακή της ιστορία συνδέεται άμεσα με την ιστορία τού ποντιακού ελληνισμού, τις θυσίες και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που αναβιώνει καθημερινά, μέσα από τις δυνατές διηγήσεις του παππού της και της γιαγιάς της, τα βράδια μέσα στο σπίτι, εκφράζοντας τις εθνικές περιπέτειες, τον διωγμό, τον κατατρεγμό και την προσφυγιά των Ελλήνων, πρώτα εξ αιτίας των Τούρκων και αργότερα εξ αιτίας του Στάλιν. Ακολουθεί ο διωγμός από τους ντόπιους κατοίκους, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και ο νόστος, η επιστροφή στην μάνα πατρίδα.

Ο δυνατός έρωτας στη ζωή της, αλλά και οι αντιρατσιστικές κινήσεις της, της δίνουν δυναμικά το προβάδισμα στη ζωή που την περιμένει. Η Ελένη είναι η νεαρή Ελληνοπόντια γιατρός που αποδεικνύει τη δύναμη, την ευστροφία, αλλά και την προσαρμοστικότητα της ποντιακής ελληνικής ψυχής, όταν η οικονομική κρίση στη χώρα μας εξουθενώνει τους νέους Έλληνες επιστήμονες και τους στέλνει μετανάστες σε ξένη γη, με άγνωστες συνθήκες και απρόβλεπτο μέλλον.

Η προσωπική ιστορία της Ελένης προκαλεί συγκίνηση, αλλά και αισιοδοξία σε όλους τους Έλληνες.

ISBN 9789606020728, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για την συγγραφέαΓιώτα Τσαρμποπούλου

Η Γιώτα Τσαρμποπούλου γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών.

Υπηρέτησε στη δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως καθηγήτρια. Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε σε θέσεις διοίκησης σχολικών μονάδων.

Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!