Το Δημόσιο Χρέος

Το βιβλίο του Ερίκ Τουσέν για το ελληνικό δημόσιο χρέος δίνει μια χρήσιμη συνοπτική ιστορία του χρέους από την εποχή της πρώτης συγκρότησης του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζει τις συστηματικές παρεμβάσεις των δανειστών που σε πολλές και κρίσιμες χρονικές περιόδους έκαναν την «εξυπηρέτηση» του χρέους πρωταρχικό κριτήριο και κανόνα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την ευθυγράμμιση με αυτόν τον κανόνα της ντόπιας κυρίαρχης τάξης, που «εξυπηρετώντας» τη διεθνή τοκογλυφία κερδοσκόπησε και κερδοσκοπεί και η ίδια πάνω στο χρέος.

Ο Τουσέν παρουσιάζει επίσης τη σημασία του χρέους στη σύγχρονη κρίση. Εξηγεί τους λόγους της διόγκωσής του, αναλύει τα κίνητρα της μνημονιακής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ, αναδεικνύει σκοπιμότητες των Ελλήνων καπιταλιστών στην ευθυγράμμισή τους με τα μνημόνια, δίνοντας έτσι ένα πλαίσιο για την κατανόηση της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα.

Κυρίως όμως ο Τουσέν επιμένει ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτική λύση: η αποκάλυψη του χρέους ως παράνομου και επαχθούς από τη σκοπιά των εργαζόμενων και λαϊκών τάξεων, η στάση πληρωμών στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους, η προοπτική της διαγραφής του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του.

Μια προοπτική που συνδέεται άμεσα με την ανατροπή της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, με πέρασμα των τραπεζών σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο, με την απειθαρχία – σύγκρουση – ρήξη απέναντι στους διεθνείς «θεσμούς» της ΟΝΕ και της ΕΕ.

ISBN 9786188307339, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ερίκ Τουσέν (Eric Toussaint) είναι Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού VIII και του Πανεπιστημίου της Λιέγης, όπου και διδάσκει.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (Comite pour l’annulation de la dette du Tiers Monde, CADTM). Είναι επίσης μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (CAIC) στον Ισημερινό, του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του το 2001, της επιστημονικής επιτροπής της Attac Γαλλίας, του επιστημονικού δικτύου της Attac Βελγίου, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής της Τετάρτης Διεθνούς (Post-Reunification).

Συγγραφέας πολλών έργων σχετικά με το χρέος, ανάμεσα στα οποία στην Ελλάδα κυκλοφορεί ήδη το Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους (Αλεξάνδρεια, 2011) και το συλλογικό Debtocracy (Λιβάνης, 2011).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!