Το συμβάν Lacan

Η Αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον Badiou, ό,τι εξαιρείται του κόσμου, ένα συμβάν που αποκαλύπτει την ετερογένειά της. Ένα τέτοιο συμβάν ήταν και η μοναδική περίπτωση του Jacques Lacan.

Τα τέσσερα κείμενα αυτού του βιβλίου, ανιχνεύοντας χαρακτηριστικές έννοιες της λακανικής σκέψης, εκθέτουν και εκτίθενται στη σαγήνη ενός γλωσσικού συμβάντος που σημάδεψε την ψυχαναλυτική και φιλοσοφική σκέψη του 20ου αιώνα.

Πολλοί σήμερα μιλούν για το τέλος της ψυχανάλυσης, με την ίδια ευκολία που μιλούσαν κάποιοι για το τέλος της ιστορίας, του πραγματικού ή της πολιτικής. Διαψεύστηκαν. Και τα τρία επανέρχονται δριμύτερα. Ο Lacan το ήξερε: «Το έχω αναγγείλει», υποστήριζε σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, «το πραγματικό θα απόκτησει και πάλι το πλεονέκτημα. Και θα είμαστε όπως πάντα χαμένοι».

Στον ορίζοντα αυτής της πίστης θα εγγράψει και την εμπειρία της ψυχανάλυσης. Μια εμπειρία που, μέσα απ’ τον μετεωρισμό του σημείου της, θα κλονίσει συθέμελα όλο το σύμπαν των σημαινόντων, αυτόν τον ίδιον τον ορίζοντα του Πραγματικού. Ο Lacan θα εγείρει το υποκείμενό του μέσα σ’ αυτή την εκλειπτική, μια έκλειψη που θα γίνει και η αιτία όμως της επιθυμίας του υποκειμένου, η τοπική της καταγωγικής του απόλαυσης. Μια σειρά από έννοιες θα αρθρώσουν τώρα το συμβάν ενός καινοφανούς και απροσάρμοστου λόγου, αυτό το λακανικό σύμπαν που, με το αδιάθετο νόημά του, θα ριζοσπαστικοποιήσει όλον τον ορίζοντα του μετανεωτερικού λόγου.

ISBN 9786188092297, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αποστόλης Αρτινός γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1966.

Το 1992 σπουδάζει στην Αθήνα δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία και Αυγή δημοσιεύοντας κυρίως κριτικές βιβλίων.

Κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του: «Βίος ιδεόληπτος» (Σμίλη, 1998), «Τα γράμματα της Ντόρας» (Σμίλη, 2011), «Η ετεροτοπία της καλύβας» (Σμίλη, 2014) και «Το συμβάν Lacan», (Επέκεινα, 2014). Έχει επιμεληθεί επίσης τον συλλογικό τόμο «Η ελάχιστη δομή» (Εκδόσεις Κριτική 2014).

Κείμενά του δημοσιεύει και στο προσωπικό του ιστολόγιο «Λεξήματα»: www.leximata.blogspot.gr.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!