Το θαλασσινό κοιμητήρι

Η περίφημη μελέτη θανάτου του Πωλ Βαλερύ και ένα από τα εμβληματικότερα ποιήματα του 20ού αιώνα σε νέα μετάφραση.

Κορυφαίο δείγμα «καθαρής ποίησης» από την ώριμη περίοδο του ποιητή, το Το θαλασσινό κοιμητήρι ξεκινά σαν ζοφερός ρεμβασμός, αλλά καταλήγει σε μια λαμπρή κατάφαση της ζωής. Το επίμετρο της έκδοσης υπογράφει ο μεγάλος Γάλλος φιλόλογος και μοντερνιστής θεολόγος Henri Brémond.

ISBN 9786188140851, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πωλ Βαλερύ (Paul Valéry) (1871-1945) γεννήθηκε στο Μονπελιέ, όπου σπούδασε νομικά, και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα «Νάρκισσος».

Το 1892 έρχεται στο Παρίσι, όπου αναλίσκεται σε επιστημονικές, κυρίως, μελέτες (λογοτεχνικά, το 1894 είναι η χρονιά του «Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ»). Επανέρχεται στην ποίηση και το 1917 δημοσιεύει τη «Νεαρή μοίρα», συμβολικό ποίημα που τον κάνει διάσημο. Στην ίδια κοίτη, θ’ ακολουθήσουν το «Θαλασσινό κοιμητήρι», ο δεύτερος «Νάρκισσος», οι «Κλάδοι της νίκης» κ.ά. ποιήματα λεπτόηχου συμβολισμού.

Γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1925.

Τα πεζογραφήματα του (μεταξύ άλλων, «Η ψυχή και ο χορός», 1925, «Ευπαλίνος», 1925) και οι στοχασμοί του (μια σειρά από δοκίμια, όπως οι «Ματιές στον σύγχρονο κόσμο», και σημειώσεις εργασίας όπως αυτές των «Τετραδίων») έχουν ως κύριο άξονα την πολλαπλότητα του εγώ, του ανεξάντλητου και πολυπρισματικού εγώ, ιδωμένου μέσα από τον μεγεθυντικό φακό ενός πνεύματος ασκημένου και οξυμένου στο έπακρο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!