Βυζαντινός πολιτισμός

Το κλασικό έργο Βυζαντινός Πολιτισμός (1933) του Steven Runciman, ενός από τους σημαντικότερους βυζαντινολόγους του 20ού αιώνα, είναι ένα πλήρες αν και συνοπτικό πανόραμα της Βυζαντινής Ιστορίας, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα έως την άλωσή της από τους Οθωμανούς το 1453.

Με διεισδυτικότητα αλλά και με κριτικό πνεύμα, ο συγγραφέας προσεγγίζει θέματα όπως η κρατική δομή και η διοίκηση στο Βυζάντιο, ο ρόλος της θρησκείας και της Εκκλησίας, ο στρατός και η διπλωματία, η οικονομική και κοινωνική ζωή, η εκπαίδευση, η λογοτεχνία, και οι καλές τέχνες, οι σχέσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με άλλους λαούς αλλά και με το Ισλάμ και τη Δύση.

Είναι από τους πιο κλασικούς τίτλους παγκοσμίως για το Βυζάντιο, ο οποίος μάλιστα τη δεκαετία του ’80 περιλαμβανόταν στη σχολική ύλη της Β’ Λυκείου, και λείπει πάνω από δέκα χρόνια από την αγορά.

ISBN 9786180309607, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στίβεν Ράνσιμαν (Steven Runciman) πέθανε τον Νοέμβριο του 2000, σε ηλικία 97 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του ένα σημαντικό σε όγκο, αλλά και σε ενδιαφέρον, έργο το οποίο ταυτίζει το όνομά του με τη Βυζαντινή Ιστορία.

Ήταν ένας Φιλέλληνας, ένας από τους πιο σταθερούς κοινούς τόπους της νεοελληνικής μας ιδεολογίας. Ύστερα από μια σύντομη θητεία στη βρετανική πρεσβεία της Σόφιας, της πρεσβείας του Καϊρου και ένα πέρασμα από την Κωνσταντινούπολη όπου δίδαξε Βυζαντινή Τέχνη και Ιστορία στο εκεί πανεπιστήμιο, κατέληξε στην Αθήνα, διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου από το 1945 έως το 1947. Συνεργάστηκε με τον Πάτρικ Λι Φέρμορ και γνωρίστηκε με τον Κατσίμπαλη και τον Σεφέρη.

Σε ηλικία 94 ετών είχε έρθει για μία ακόμη φορά στην Αθήνα για να τιμηθεί με το Βραβείο Ωνάση .

Πολλοί τίτλοι βιβλίων του κυκλοφορούν στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων «Βυζαντινός Πολιτισμός», «Βυζαντινή θεοκρατία», «Η τελευταία βυζαντινή αναγέννηση», «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» κ.ά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!