Η υπέροχη φίλη µου

[ Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκος ]

Στο Η υπέροχη φίλη µου πρωταγωνιστούν δύο φίλες: Η Έλενα και η Λίλα.

H Λίλα, κόρη τσαγκάρη, πανέξυπνη, δεν της επιτρέπεται να συνεχίσει το σχολείο -ωστόσο μελετά και βοηθάει ακόμη και την Έλενα στο Γυμνάσιο -, αργεί να ωριμάσει σωματικά αλλά είναι αυτή που μεταμορφώνεται σε μία καλλονή και ελκύει τελικά τ’ αγόρια.

Η Έλενα ή Λενού, κόρη θυρωρού, συνεχίζει τις σπουδές της, πάντα όμως ζώντας ένα βήμα πίσω από την φίλη της.

Αυτό που θέλουν και τα δύο κορίτσια με λαχτάρα είναι να ξεφύγουν από την φτώχεια. «Η λέξη πλούσιος μας είχε γίνει έμμονη ιδέα. Μιλούσαμε για λεφτά όπως μιλούν οι ήρωες των μυθιστορημάτων για το κυνήγι ενός θησαυρού. […] Αν διαβάζαμε πολύ, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία και χάρη σ’ αυτά να γίνουμε πλούσιες».

Μέσα από την αφήγηση της ‘Ελενας παρακολουθούμε τη ζωή στη ναπολιτάνικη κοινωνία από την δεκαετία του ’50 κι έπειτα, την ενηλικίωση των δύο κοριτσιών, τη δημιουργία και την εξέλιξη της φιλίας τους, τη σχέση αγάπης – ανταγωνισμού τους, το πόσο η μία επηρέασε την προσωπικότητα και -τελικά- τη ζωή της άλλης.

Η γλώσσα και το ύφος της Φερράντε απλά και κατανοητά. Πέρα από το γεγονός ότι το βιβλίο αποτελεί ύμνο στη γυναικεία φιλία, η Φερράντε μιλά και για άλλα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η θέση της γυναίκας, η προσπάθεια να ξεφύγει κανείς από την προδιαγεγραμμένη μοίρα του μέσω της μόρφωσης κ.ά.

Το μυθιστόρημα είναι απολαυστικό, διαβάζεται με μια ανάσα. Αναμένω με ενδιαφέρον τα υπόλοιπα τρία βιβλία της τετραλογίας, για να μάθω την συνέχεια της ζωής των δύο κοριτσιών…

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!