Η ζωή που έλειπε (κριτική)

[ γράφει ο Δημήτρης Ντούρλιας ]

Το πρώτο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, Η ζωή που έλειπε, έμελλε να το διαβάσω στην αναθεωρημένη επανέκδοσή του από τις εκδόσεις Διόπτρα και ενώ είχαν προηγηθεί δύο άλλα μυθιστορήματα του, τα Μη με λησμόνει και Ουρανόεσσα. Έχοντας προσδιορίσει το ύφος του συγγραφέα από τα δύο αυτά μυθιστορήματα, δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσω τη διαφορά της γραφής του στην πρώτη του εμφάνισή στα ελληνικά γράμματα, αλλά και ομοιότητες στη δομή που προτιμά να χρησιμοποιεί στα έργα του. Κώστας Κρομμύδας

Το Η ζωή που έλειπε είναι ένα ρομαντικό, βασισμένο σε μία πολύ δυνατή ιστορία αγάπης, μυθιστόρημα, που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε όλη την έκταση του έργου. Κι εδώ χρησιμοποιείται η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, με την εμπλοκή στην ιστορία πρωταγωνιστών που η μοίρα τούς φέρνει αντιμέτωπους με πρόσωπα και καταστάσεις που δεν θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν. Η γραφή του είναι προσεγμένη και η ροή πολύ καλή. Η διαφορά σε αυτό το έργο, σε σχέση με τα μεταγενέστερα του ίδιου συγγραφέα, έγκειται στο γεγονός πως δεν εξαντλεί την περιγραφή σε κάποιους από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και των τοποθεσιών στις οποίες εξελίσσεται η δράση. Το γεγονός ότι σε κανένα σημείο δεν γνωστοποιεί το όνομα του νησιού επί του οποίου λαμβάνει χώρα η ιστορία δημιουργεί επί τούτω μια «σύγχυση» στον αναγνώστη, καθώς αυτός μάταια προσπαθεί να το τοποθετήσει νοητά στον χάρτη.

Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σε προβολή στο παρόν, μία ανάλογη ιστορία μεταξύ δύο νέων ηθοποιών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας. Συμπτώσεις και παιχνίδια της μοίρας θα θέσουν τους δύο νέους μπροστά σε δεδομένα τα οποία αγνοούσαν και τα οποία θα δράσουν καταλυτικά, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να μπει ένα τέλος σε όσα στοίχειωναν αυτούς που βίωσαν τον όλεθρο και τις κακουχίες τού πολέμου, αλλά επέζησαν.

Το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος είναι βασισμένο σε γεγονότα. Από εκεί και πέρα, με αλλαγή ονομάτων σε πρόσωπα και τοποθεσίες, στήνεται η μυθοπλασία από τον συγγραφέα. Σε πολλά σημεία ο αναγνώστης κυριεύεται από αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας, και δεν κρύβω πως κι εγώ ο ίδιος, κατά την ανάγνωση, συχνά συνελάμβανα τον εαυτό μου να αδημονεί και να παθιάζεται!

Κώστας ΚρομμύδαςΌταν περιγράφει γεγονότα του παρελθόντος, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί άλλο ύφος από αυτό της επιστροφής στον παρόντα χρόνο. Εξιστορώντας το παρελθόν είναι μεστός, γλαφυρός και η γραφή του αναδίδει το άρωμα του ρομαντισμού της εποχής του Μεσοπολέμου. Τα πρόσωπα εκείνης της εποχής εμφανίζονται πιο ώριμα και κατασταλαγμένα, οι πράξεις και τα συναισθήματά διαπνέονται από το βάθος που χαρίζει στον άνθρωπο η εμπειρία της ζωής, η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Όταν ο συγγραφέας επαναφέρει την αφήγηση στο παρόν, υιοθετεί μια πιο απλή γραφή, λιγότερο επιτηδευμένη, προκειμένου να περιγράψει την σύγχρονη καθημερινότητα, ενώ τα νέα πρόσωπα εμφανώς διακατέχονται από αντικρουόμενα συναισθήματα και εμφανίζονται κάπως ανίκανα να διαχειριστούν άμεσα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Τούτο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μειονέκτημα της ιστορίας, διότι σαφώς ο Κώστας Κρομμύδας με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει τις αλλαγές στα ήθη και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μεταξύ των δύο συνδεόμενων εποχών.

Τα μυθιστορήματα του Κώστα Κρομμύδα διαβάζονται εύκολα. Δεν κουράζουν τον αναγνώστη με περιττές αναφορές, δεν κάνουν «κοιλιά» στην υπόθεση, τον συγκινούν και κρατούν το ενδιαφέρον ζεστό μέχρι την τελική σελίδα! Γράφει κινηματοφραφικά, καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας είναι και ηθοποιός. Ως εκ τούτου το Η ζωή που έλειπε, όπως και τα μεταγενέστερα έργα του, με εξαιρετική ευκολία θα μπορούσαν να περάσουν στη μεγάλη οθόνη και να σημειώσουν επιτυχία. Θεωρώ πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευχής έργο που, συμπληρωματικά, θα χάριζε στους αναγνώστες του μεγάλη ικανοποίηση!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!